Zrozumienie, w jaki sposób i jak konsumenci reagują na zmiany klimatu, może ograniczyć negatywne skutki złego odżywiania dla zdrowia. Niezwykłe fale upałów uderzają Europę już w czerwcu , jako smak tego, co prawdopodobnie stanie się normą w nadchodzących dziesięcioleciach, ponieważ oczekuje się, że temperatura wzrośnie o 0,3 do 0,7 ° C d do 2035 r., zgodnie z raportem Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC) z 2018 r .

Dla prawodawców kluczowe jest zrozumienie, w jaki sposób te zmiany klimatu wpłyną na nasze spożycie żywności. W chwili obecnej większość badań koncentruje się na wydajności rolnictwa. Naukowcy badają na przykład, w jaki sposób wyższe temperatury wpływają na plony w sezonie wegetacyjnym .

Badania przeprowadzone w Meksyku pokazują jednak, że nawyki żywieniowe rodzin zmieniają się również w przypadku wystąpienia fal upałów o niezwykłej intensywności.

Zrozumienie, w jakim stopniu i jak na te zmiany w diecie wpływa wzrost temperatury, może pomóc ograniczyć ich negatywny wpływ na zdrowie.

Potężne, nie do powstrzymania pragnienia

Upalna pogoda modyfikuje spożycie żywności za pomocą dwóch głównych dźwigni. Pierwszy jest fizjologiczny: gdy rtęć unosi się, pocimy się, a nasze ciało zachęca nas do picia więcej, aby zastąpić utracone płyny i regulować temperaturę ciała.

Fizjologicznie rzecz biorąc, nie ma powodu, aby pić tylko wodę, aby ugasić pragnienie, gdy temperatura jest wysoka.

To tutaj pojawia się druga dźwignia, „nie dających się powstrzymać pragnień”. Badania wykazały, że niektóre potrawy, takie jak słone przekąski i napoje słodycze, mają pewne cechy wspólne z niektórymi znanymi substancjami uzależniającymi , takimi jak tytoń. Wyniki te sugerują, że wraz ze wzrostem temperatury niektórzy ludzie odczuwają potrzebę zaspokojenia pragnienia słodkimi napojami zamiast wody.

Badania wskazują, że gdy temperatura na zewnątrz jest wysoka, ludzie preferujący napoje słodycze prawdopodobnie poddadzą się swoim pragnieniom, gdy tylko będą spragnieni. Jednak w przypadku wysokiej temperatury jest mało prawdopodobne, aby zrekompensowały to nadmierne spożycie cukrów przez większą aktywność fizyczną. Ostatecznie będą zatem gromadzić kalorie i przybierać na wadze.

Problem zdrowia publicznego

W ostatnich dziesięcioleciach odsetek osób otyłych wzrósł na całym świecie. W 1975 r. Średni wskaźnik otyłości wynosił 11,1% w Ameryce Północnej i Europie. W 2016 r. Liczba ta wzrosła ponad dwukrotnie . W Stanach Zjednoczonych w 2014 r . Średni wskaźnik w populacji dorosłych wyniósł 37% , przy jeszcze wyższych odsetkach w niektórych grupach etnicznych.

Nadwaga i otyłość są przyczyną różnych chorób, takich jak choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i niektóre nowotwory. Te przewlekłe choroby niezakaźne z kolei stanowią obciążenie dla gospodarki zainteresowanych krajów, ponieważ wiążą się z nieistotnymi wydatkami, które są bardzo drogie dla systemów opieki zdrowotnej .

W Meksyku, podobnie jak w wielu innych krajach w Ameryce, Australii i Europie Zachodniej, ogólne spożycie słodkich napojów znacznie przekracza zalecenie WHO ( 50 gramów cukru dziennie, co odpowiada 10 łyżeczek do herbaty) .

Wśród państw członkowskich OECD kraj zajmuje również drugie miejsce pod względem otyłości .

Temperatura wpływa na zużycie <

Nawet jeśli klimat meksykański różni się ogromnie w zależności od regionu, fakt, że znajduje się on w pobliżu równika, sprawia, że ​​jest podatny na zmiany bardzo silnych zmian meteorologicznych . Naukowcy zaobserwowali ogólny wzrost temperatury ze szczytami w pobliżu 50 ° C i częstszymi falami ciepła .

W naszym badaniu (obecnie w trakcie publikacji) połączyliśmy wyniki badań wydatków na żywność około 85 000 meksykańskich gospodarstw domowych z danymi meteorologicznymi dotyczącymi dziennych temperatur na zewnątrz, dostarczonymi przez National Water Commission (Conagua) ).

Badanie obejmuje w szczególności dokumenty – (Encuesta Nacional de Ingresos y Gastos de los Hogares) – które wyszczególniają ilości spożywanej żywności dziennie oraz tygodniowe wydatki na żywność dla każdego gospodarstwa domowego w latach 2008, 2010, 2012 i 2014.

Biorąc pod uwagę krótki okres – jeden tydzień – w badaniu, szacunki nie uwzględniają zmian wywołanych zmianami klimatu w produkcji i dostawach żywności. Dostarczają zatem informacji na temat krótkoterminowych reakcji konsumentów na wzrost temperatury, bez zmian w oferowanych im produktach.

Porównaliśmy również zachowanie osób mieszkających w tej samej gminie, w chłodne dni i podczas upałów.

Takie podejście eliminuje różnice w zachowaniu wynikające z różnic między gminami (różnice w strefach klimatycznych, różnice w dostępności i cenach produktów itp.).

Zakupy podczas fali upałów

Wyniki pokazują, że spożycie napojów gazowanych i soków owocowych przez Meksykanów wzrasta o prawie 20% w tygodniach, w których dzienne temperatury przekraczają 32 ° C, w porównaniu do dni, w których są poniżej 22 ° C.

Zużycie wody nie wydaje się znacznie wzrosnąć w tych okresach. Ta kwestia jest znacząca, ponieważ w Meksyku bezpłatny dostęp do wody pitnej w przestrzeni publicznej – na przykład za pomocą fontann – jest ograniczony.

Wszystko to wzmacnia hipotezę „niepohamowanych pragnień”, która sugeruje, że ludziom trudniej jest oprzeć się apetytowi na słodkie napoje podczas upałów. Wyniki wskazują również, że konsumpcja ta powoduje nieznaczny wzrost wskaźnika masy ciała (BMI) zainteresowanych osób, w szczególności młodych kobiet.

Czy więcej informacji jest wystarczających?

Aby ograniczyć spożycie słodkich napojów w upalne dni, władzom publicznym dostępne są różne podejścia. Meksyk już podjął kroki w celu edukowania konsumentów na temat powiązanych zagrożeń dla zdrowia, a ustalenia wskazują, że mogą one być skuteczne, jeśli zostaną wdrożone tuż przed lub w miesiącach letnich.

Prognozom pogody w telewizji i Internecie mogą także towarzyszyć krótkie wiadomości przypominające ludziom o piciu wody zamiast napojów gazowanych.

Inną możliwością jest podniesienie ceny napojów słodkich, aby były droższe niż lepsze alternatywy zdrowotne. Wprowadzenie „podatku od cukru” w 2014 roku w Meksyku wydaje się nie zakończyło się umiarkowanym spadku sprzedaży napojów bezalkoholowych .

Władze mogą również ograniczyć sprzedaż w niektórych obszarach, na przykład w pobliżu szkół lub w niektórych okresach.

Fontanny lub inne źródła wody pitnej są również potrzebne w miejscach publicznych. Ich obecność stanowiłaby dla konsumentów bezpłatną i zdrową alternatywę dla zakupu słodkiego napoju.

Wreszcie bardziej radykalny środek polityczny polegałby na całkowitym zakazie sprzedaży i spożywania słodkich napojów w najgorętszych miesiącach ze względów zdrowia publicznego. Argumentacja na poparcie takiego przepisu byłaby podobna do tej, która