Jak rozpoznać prawdziwy miód?

pszczeli produkt

Zakup prawdziwego miodu niejednokrotne nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. A wszystko dlatego, że coraz częściej spotyka się, że pszczelarze w niewielkich pasiekach mieszają prawdziwy miód ze sztucznym. W przypadku braku pewności, z jakiego źródła pochodzi ten pszczeli produkt, to umiejętność sprawdzenia jego jakości może okazać się wręcz niezbędna.

Co zawiera prawdziwy miód?

Miód ceniony jest ze względu na swoje właściwości lecznicze, które wpływają na jego wszechstronne zastosowanie. Kwasy organiczne, węglowodany, olejki eteryczne, które pochodzą z nektaru, białka, związki polifenolowe, witaminy B1, B2, B6, B12, C, A i kwas foliowy i inne. Tak naprawdę prawdziwy miód zawiera około 300 substancji, które pozytywnie działają na organizm człowieka. Ten produkt pszczeli zyskał miano płynnego złota nie tylko ze względu na jego kolor, ale również z uwagi na jego właściwości lecznicze i prewencyjne.

Miód – jak sprawdzić, czy ten pszczeli produkt jest prawdziwy?

Istnieje kilka sposobów na sprawdzenie jakości miodu. Najpopularniejszymi z nich są:

  • Test ściekania – polega na pobraniu na łyżeczkę miodu i jednostajnym strumieniem polanie go na talerzyk. Gdy ten pszczeli produkt ścieka równomiernie, nie rwąc się i tworząc na talerzyku stożek, oznacza to, że jest on naturalny. Konsystencja sztucznego miody nie jest taka jednolita, nie zawiera grudek oraz rozlewa się po całym talerzu.
  • Test wagi – w tym przypadku należy zważyć litrowy słoik, który zawiera ten pszczeli produkt. Nie powinien on zawierać mniej niż 1,4 kg miodu.
  • Test rozpuszczania – do szklanki należy wlać łyżeczkę miodu. Gdy będzie rozpuszczać się nierównomiernie, tworząc smugi w wodzie, to można mieć pewność, iż miód jest dobrej jakości. Sztuczne miody rozpuszczają się szybko równomiernie.

Czas niezbędny do zbrylenia jest zależny od rodzaju miodu. Najwięcej wymaga go miód z białej akacji, inne powinny krystalizować się do końca roku, w którym zostały zebrane. Należy pamiętać, że sztuczne miody nie krystalizują się, jest to jedna z metod na sprawdzenie jakości tego pszczelego produktu.

Krystalizacja – prawidłowo przechowywany prawdziwy miód może stać nawet rok, jednak już kilka miesięcy po zbiorze powinien rozpocząć się proces krystalizacji. Jest to naturalny proces, który ma miejsce w prawdziwym miodzie. Warto pamiętać, iż krystalizacja nie zmienia jego właściwości odżywczych, ani nie ma wpływu na jego działania lecznicze.