Pięć ziół zwalczających ból żołądka i wspomagających jego pracę

Ból żołądka jest dość powszechną dolegliwością, z którą zmagał się niemal każdy dorosły człowiek

czy dziecko. Nie każdy rodzic w trosce o zdrowie dziecka chce od razu sięgnąć po lekarstwa. Na szczęście z pomocą przychodzą zioła, które w naturalny sposób łagodzą objawy i zwalczają przyczynę bólu żołądka. Dlaczego warto pić zioła? Które są warte zastosowania?

Ból żołądka – dlaczego warto pić zioła?

Naprzeciw utartym przekonaniom napary ziołowe poprawiają funkcjonowanie organizmu, są smaczne, doskonale zaspakajają pragnienie oraz łagodzą dolegliwości chorobowe. Korzystanie z tego typu dobrodziejstw jest jednym z najstarszych sposobów leczenia chorób. To właśnie ta metoda zapoczątkowała dzisiejsze leki. Właściwa suplementacja środkami ziołowymi wywiera pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Ból żołądka – co należy zjeść, gdy nastąpi?

To właśnie prawidłowe trawienie warunkuje nasze codzienne funkcjonowanie i dobre samopoczucie. Zgaga, refluks żołądka i niestrawność to tylko niektóre dolegliwości, które mogą wystąpić po spożyciu m.in. zbyt tłustych potraw. W wyżej wymienionych przypadkach warto poznać ogólnodostępne dobrodziejstwa natury, jakimi są zioła – z pewnością poradzą one sobie z dolegliwością, jaką jest ból żołądka. Zaliczane do nich są:

Mięta – w liściach mięty zawarte są olejki eteryczne z mentolem (oraz jego estrami) i m.in.: gorycze, garbniki, fenolokwasy, flawonoidy i sole mineralne. Napar z tego zioła wywiera pobudzający wpływ na wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci, w wyniku czego przyspieszone zostaje trawienie. Dodatkowo mięta wykazuje działanie rozkurczowe, co korzystnie wpływa na ból żołądka. Picie miętowych naparów jest również wskazane przy zaparciach, wzdęciach i zatruciach pokarmowych.

Siemię lniane – są nim nasiona lnu zwyczajnego. Posiada ono wiele dobroczynnych właściwości, które przy systematycznym stosowaniu pozytywnie wpływają na układ trawienia. Zaparzone i kolejno zmiksowane siemię lniane cechuje się kleistą konsystencją, która po spożyciu zalega w żołądku, osłaniając go, a w dodatku oczyszcza jelita. Ten zielarski środek leczniczy umożliwia wyregulowanie perystaltyki jelit oraz chroni układ pokarmowy.

Nagietek – jest produktem leczniczym stosowanym pod dwoma postaciami – maści oraz herbatki. Napar z nagietka chroni przed różnego rodzaju stanami skurczowymi pojawiającymi się w obrębie przewodu pokarmowego oraz zapobiega uszkodzeniom błony śluzowej żołądka. Właściwości tego zioła wspierają m.in.: leczenie owrzodzenia jelit lub przekrwienia wątroby.

Krwawnik pospolity – jet jednym z ziół, które przejawia właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Działa on przeciwskurczowo na mięśnie gładkie jelit oraz wspomaga trawienie, pobudza apetyt, a z drugiej strony wspiera walkę z nudnościami i wzdęciami.

Rumianek – jest jedną z najczęściej wykorzystywanych i najbardziej popularnych roślin leczniczych. Przyspiesza on trawienie, działa przeciwzapalnie na powstały ból żołądka (a dokładniej na błony śluzowe żołądka), poprawia przepływ żółci oraz zapobiega nadkrwistości. Rumianek działa również uspokajająco i przeciwbólowo oraz łagodzi skurcze jelit czy kolki.