Szybki tort na wigilijny stół

tort

Szukasz w miarę prostego i przede wszystkim smacznego przepisu na stół wigilijny? Co powiesz na nietuzinkowy tort, o wielu smakach? Z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto zasiądzie do stołu wigilijnego. Przedstawiamy przepis na pyszny owocowy tort — powodzenia!

Słodkość na stole wigilijnym

Przywykliśmy do przygotowywania wielu potraw wigilijnych. Jest to m.in. zupa grzybowa, barszcz, uszka, pierogi, kapusta, ryba, ziemniaki, makowiec, czy sernik. Przygotowując słodkości, najczęściej ograniczamy się do jednego ciasta lub nawet pierników. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by na stole wigilijnym pojawił się również tort — szybki, smaczny i przyjemny. Poznaj nasz przepis!

Szybki tort na wigilijny stół — przepis

Składniki na tort:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 g masła
  • 5 jajek
  • 60 g maku mielonego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 250 g sera mascarpone
  • 300 g dżemu z truskawek, czarnej porzeczki, lub wiśni

Przepis:

Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. W misce umieść jajka z cukrem pudrem oraz przy pomocy miksera ubij je. Następnie dodaj przesiane wcześniej mąki oraz mielony mak. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia oraz przelej całą masę do tortownicy. Umieść w piekarniku i piecz przez około 50 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta odstaw ją do wystudzenia.

W garnku zagotuj 300 ml mleka. Pozostałe 200 ml umieść w szklance wraz z dwoma budyniami. Jeśli producent zaleca dodać cukier — całość posłodź zgodnie z instrukcjami. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do gotującego się mleka. Mieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji oraz pozostaw do wystygnięcia.

Masło zmiksuj z cukrem pudrem i mascarpone. Kiedy budyń wystygnie, połącz ze sobą masy, stopniowo miksując. Wyjmij upieczone wcześniej ciasto i przekrój na pół. Następnie w tortownicy umieść połowę ciasta z makiem, posmaruj go wybranym dżemem. Dodaj połowę masy budyniowej oraz kolejną warstwę ciasta z makiem. Ponownie posmaruj dżemem i nałóż ostatnią warstwę budyniową. Całość jest gotowa, życzymy smacznego!

Jeśli ten przepis przypadł Ci do gustu, koniecznie sprawdź również ciasto z białą czekoladą oraz tort czekoladowy z wiśniami.