W jaki sposób biotechnologia poprawiła rolnictwo i nowoczesne rolnictwo?

Biotechnologia stała się dobrodziejstwem dla rolników, poprawiając produktywność i zmniejszając straty pożniwne. Wdrożenie biotechnologii w rolnictwie pomogło w obniżeniu poziomu zanieczyszczeń poprzez ograniczenie stosowania chemikaliów i skupienie się bardziej na jakości i wartości odżywczej uprawianych roślin.

Co to jest biotechnologia?

Biotechnologia to dziedzina biologii, która wykorzystuje różne narzędzia biologiczne, takie jak inżynieria genetyczna, markery molekularne, hodowle tkanek, rekombinacja genetyczna itp., Aby modyfikować istniejące organizmy w celu wytwarzania produktów i procesów korzystnych dla ludzi. Opiera się na dwóch głównych zasadach:

  • Inżynieria genetyczna
  • Utrzymanie sterylnej atmosfery

Korzyści ze stosowania biotechnologii w rolnictwie i nowoczesnym rolnictwie:

  • Z pomocą inżynierii genetycznej naukowcom udało się wyprodukować rośliny bardziej odporne na stresy abiotyczne, takie jak zimno, susza, zasolenie, upał itp. Pomogło to drastycznie ograniczyć straty pożniwne.
  • Rozwój upraw odpornych na szkodniki zakończył się sukcesem dzięki inżynierii genetycznej. Z drugiej strony zmniejszyło to stosowanie chemicznych pestycydów do zwalczania szkodników. Kilka przykładów upraw odpornych na szkodniki obejmuje:
    • Bawełna Bt: Bawełna Bt to genetycznie zmodyfikowana odmiana bawełny, opracowana ze szczepów Bacillus thuringiensis (Bt), która wydziela białko znane jako toksyna Bt, która może zabijać owady podobne do lepidopterans (armyworm, budworm), dipterans (komary) , muchy), chrząszcze (chrząszcze) itp.
    • Tytoń transgeniczny jest wytwarzany przy użyciu RNAi (interferencja RNA), która chroni rośliny przed nicieniami, takimi jak Meloidogyne incognita.
  • Rośliny modyfikowane za pomocą inżynierii genetycznej wykazują wydajne wykorzystanie minerałów, co jest skutecznym sposobem zapobiegania przedwczesnemu zubożeniu żyzności gleby.
  • Inną ogromną zaletą biotechnologii jest produkcja roślin i upraw o zwiększonej wartości odżywczej, takich jak złoty ryż (znany również jako ryż wzbogacony witaminą A), biofortyfikowana pszenica, ryż, maniok itp.
  • Zakłady dostosowane do potrzeb są opracowywane przy użyciu biotechnologii, która jest skuteczną alternatywą dla dostarczania surowców, takich jak skrobia, paliwa itp. Do różnych gałęzi przemysłu.