Zalety oleju rzepakowego

Przez wiele lat przekonywano nas, że tłuszcz szkodzi zdrowiu. Efektem tego trendu było powstanie całej rodziny produktów light lub z 0% zawartością tłuszczu. Badania specjalistów wykazują jednak, że odpowiedni tłuszcz jest równie ważnym składnikiem diety, co warzywa, owoce, białko lub ziarna. Jak prezentują dane Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju, w 2019 roku przerób rzepaku w tłoczniach wyniósł 2,96 milionów ton, wobec 2,79 milionów w 2018 roku. To kolejny rok, w którym odnotowano wzrosty. Co czyni olej rzepakowy tak pożądanym?

Rola tłuszczów w organizmie człowieka

Tłuszcze zwierzęce i roślinne pełnią w organizmie człowieka wiele istotnych funkcji. Głównym zadaniem tego składnika jest zaopatrzenie organizmu w energię. Są one także materiałem budulcowym błon komórkowych, wspierają trawienie i wchłanianie witamin A, D, E oraz K, a także zmniejszają wydzielanie kwaśnego soku żołądkowego. Do istotnych funkcji tłuszczów należy również troska o właściwe stężenie i proporcje cholesterolu. Tym samym przyczyniają się do ochrony układu krążenia. Nie każdy tłuszcz działa jednak w ten sam sposób. Tłuszcze zwierzęce spożywane w dużej ilości powodują problemy z cholesterolem oraz zakwaszeniem organizmu. Z kolei tłuszcze roślinne są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej rzepakowy – wpływ na zdrowie

Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczy na świecie. Zawiera niewiele ponad 7% niepożądanych tłuszczów nasyconych. To zdecydowanie mniej niż inne, zalecane przez dietetyków rozwiązania. Oliwa ma ich w składzie 14%, a olej sojowy niewiele więcej, bo 14,7%. Olej rzepakowy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i poprawia kondycję nerek. Wszystko to dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów omega-6 i omega-3. Wiele osób zastanawia się, co jest lepszym rozwiązaniem. Olej rzepakowy czy słonecznikowy? Ten drugi ma więcej kwasów z rodziny omega, jednakże z punktu widzenia zdrowia, najważniejszy jest ich stosunek, który powinien wynosić 2:1. Taki balans zachowuje właśnie olej rzepakowy.

Obecność fitosteroli w rafinowanym oleju rzepakowym pomaga zachować należyty poziom cholesterolu. Innym składnikiem tego tłuszczu są polifenole. Posiadają właściwości antynowotworowe i sprzyjają zachowaniu młodości. Olej rzepakowy to także kopalnia witamin. Posiada więcej witaminy E i K niż oliwa i olej sojowy. Ta pierwsza stanowi mocny przeciwutleniacz, przyczyniający się między innymi do opóźniania procesów starzenia. Witamina K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi oraz w gospodarce wapniowej organizmu człowieka.

Inne zalety oleju rzepakowego

Olej rzepakowy, dzięki swoim właściwościom, ma bardzo szerokie zastosowanie. Idealnie sprawdza się podczas smażenia na patelni oraz w głębokim tłuszczu. Wykorzystuje się go do sosów sałatkowych, pieczenia ciast oraz produkcji majonezu. Dzięki znaczącej i różnorodnej zawartości przeciwutleniaczy zachowuje świeżość przez dłuższy czas. Jest także tłuszczem o naturalnym zapachu i smaku, dzięki czemu odpowiednio podkreśla smak potraw.

„Olej rzepakowy skarbem Europy”

Polska to jeden z największych producentów rzepaku w Europie i jedyny, w którym odnotowywane są permanentne wzrosty produkcji tego tłuszczu. Właśnie dlatego powstał program edukacyjno-promocyjny o nazwie „Olej rzepakowy skarbem Europy”, którego celem jest podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz wykorzystanie renomy tego tłuszczu do zwiększenia spożycia europejskich olejów roślinnych objętych kampanią. Na stronie internetowej olejrzepakowy.com znajdziemy szereg wartościowych informacji dotyczących oleju rzepakowego, w tym o jego składzie, odmianach czy historii.