Poszczególne mieszanki kawy różnią się pomiędzy sobą proporcją wykorzystanych odmian oraz stopniem palenia. Kawa do ekspresów ciśnieniowych będzie nieco inna niż ta, której użyjemy do maszyn przelewowych. Jak prawidłowo wybrać ziarna, aby uzyskać maksimum aromatu i nie stracić niczego z bogactwa naparu?
Kawy do ekspresów ciśnieniowych
W przypadku ekspresów wyposażonych w młynek najlepiej kupić kawę ziarnistą. Zmielenie jej bezpośrednio przed zaparzeniem gwarantuje zachowanie świeżości i oryginalnego smaku napoju. Aby uzyskać aromatyczne espresso, najlepiej wybierajmy ziarna palone długo, w temperaturze nawet 2000C. Dzięki temu otrzymamy kawę pozbawioną cierpkich i kwaśnych nut. Zawodowi bariści zalecają często tzw. ziarna z jasnego wypału. Niższa temperatura i krótszy czas prażenia pozwala uwolnić bogactwo nut orzechowych, czekoladowych, a nawet cytrusowych czy porzeczkowych. Kupując kawę warto dokładnie obejrzeć opakowanie, ponieważ to tam znajdują się szczegółowe warunki dotyczące jej przyrządzania.
Kawy do ekspresów przelewowych
O ile w przypadku ekspresów ciśnieniowych można polemizować nad przewagą kawy jasnej nad ciemną i odwrotnie, w przypadku tzw. przelewów rozbieżność zdań raczej nie występuje. Kawy do ekspresów przelewowych powinny być jasne. Świetnym rozwiązaniem będą kawy typu single origin z Brazylii. Można je także łatwo kupić w popularnych sieciach sklepów. Dobrze sprawdzają się ziarna z włoskich palarni oraz kawy z Gwatemali. Zwłaszcza te ostatnie wyróżniają się łagodniejszym smakiem i dobrze tolerują dodatek mleka. Podobnie jak w przypadku ekspresów ciśnieniowych, również w przypadku maszyn przelewowych kawa powinna być zmielona bezpośrednio przed wsypaniem jej do filtra.
Gdzie kupić dobrą kawę do ekspresu?
Jeżeli nie mamy szczególnych wymagań, całkiem przyzwoitą kawę kupimy w stacjonarnych sklepach z towarami kolonialnymi. Sprzedawcy jednak niezbyt chętnie sprowadzają naprawdę wysokiej klasy ziarna, które przeznaczone są raczej dla koneserów. Dlatego jeśli wiemy, czego szukamy, warto odwiedzić internetowe sklepy z kawą. W sklepie Caffe Grano znajdziemy kawy do ekspresów przelewowych, ciśnieniowych, jak i uniwersalne ziarna omniroast w atrakcyjnej cenie.
Pamiętajmy, że nawet najlepsza kawa mielona (a tym bardziej rozpuszczalna) nie zastąpi palonych ziaren, które rozdrabniamy bezpośrednio przed zaparzeniem. Tylko taki napar dostarczy maksimum wrażeń smakowych i zapachowych. Dobry dzień zaczyna się od kawy. Dlatego nie warto na niej oszczędzać. Zadbajmy o dobrej jakości ziarno, odpowiednią wodę i ekspres, a picie kawy przestanie być przyzwyczajeniem, a stanie się rytuałem.