Domowe sposoby na walkę z zaparciami

Zaparcia to problem , który może utrudnić wykonywanie codziennych czynności. Obecnie na tę dolegliwość cierpi już co czwarty mężczyzna i co druga kobieta. Najczęściej za przyczynę ich wystąpienia uważa się małą ilość ruchu oraz źle zbilansowaną dietę, która jest uboga w wodę i błonnik. Ponadto problem może się nasilić i przyczynić do o wiele poważniejszych schorzeń – tak więc nie należy go lekceważyć. Jakie są domowe sposoby na zaparcia? Co na zaparcia?

Zaparcia – przyczyny

Najczęściej zaparcia są spowodowane nieprawidłowym i nieregularnym odżywianiem, jak i również zbyt małą ilością wody w pożywieniu, brakiem ruchu, zbyt częstym stosowaniem leków rozluźniających oraz powstrzymywaniem się od wypróżniania. W zależności od przyczyny problemy z wypróżnianiem dzielą się na:

  • zaparcia nawykowe – ich przyczyna ulokowana jest w psychice, codziennym porannym pośpiechu, nieregularnym trybem życia oraz niechęcią do korzystania z publicznych toalet.
  • zaparcia czynnościowe – podstawą ich wystąpienia są zaburzenia funkcji jelit. To schorzenie nie jest zaliczane do niebezpiecznych, jednak istotnie utrudnia życie. Główną przyczyną jest nieprawidłowa dieta bądź regularne przyjmowanie leków, np. silnych środków przeciwbólowych, nasercowych oraz stosowanych w chorobach nerek.
  • zaparcia wywołane chorobami przewodu pokarmowego bądź anomaliami w jego budowie – bardzo często towarzyszą one schorzeniom neurologicznym, chorobą przemiany materii, niedoczynności tarczycy oraz chorobą mięśni.

Co na zaparcia? Domowe sposoby walki z zaparciami nawykowymi u dzieci i dorosłych

  • Szklanka przegotowanej wody – zaleca się sprowokowanie wypróżniania poprzez wypicie szklanki przegotowanej wody rano, na pusty żołądek.
  • Kompot z suszonych śliwek – jest to jeden ze sposobów na zaparcia wykorzystywany w tradycyjnej medycynie ludowej. Suszone śliwki zawierają 7 razy więcej błonnika niż ich surowe odpowiedniki (aż 10 g w 100 g), co sprawia, iż skuteczniej regulują perystaltykę jelit. Błonnik zawarty w śliwkach (pektyny) przemieszcza się przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmieniony wchłaniając wodę, dzięki czemu zwiększa objętość masy kałowej oraz przyspiesza wypróżnianie.
  • Siemię lniane – lecytyna, która jest zawarta w nasionach siemienia lnianego poza wzmaganiem perystaltyki jelit, zmniejsza również stężenie cholesterolu we krwi. Wystarczy wsypać 2-3 łyżki zmielonego siemienia lnianego do kubka z ciepłą wodą i pozostawić na 2-3 godziny. Wypicie tak spreparowanego napoju przed snem przyczyni się do wypróżnienia następnego ranka.
  • Zioła – kminek, rumianek, mięta, arcydzięgiel, melisa, ostropest plamisty, ubiorek gorzki i lukrecja to zioła, które m.in. regulują napięcie mięśni przewodu pokarmowego. Napary z ziół zaleca się pić co 2-3 dni na czczo. Ważne, aby nie stosować ich zbyt długo, gdyż organizm może szybko się do nich przyzwyczaić, a w konsekwencji rozleniwić i rozregulować układ pokarmowy.