Imbir – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Wszyscy wiedzą, czym jest imbir: ta dziwna, brązowato wyglądająca brązowa rzecz, która kończy się na dole wielu koszyków. Nie patrz jednak: imbir to potęga żywienia, która przewyższa wiele cudów współczesnej medycyny, pod względem skuteczności w leczeniu chorób i niezwykłego braku skutków ubocznych.

Imbir to korzeń, który ma swoje korzenie (widzisz, co tam zrobiłem?) W Azji Południowo-Wschodniej i jest używany od ponad 5000 lat. Od zarania XIII wieku był popularny w handlu między Azją a Europą. Był drogi i często sprzedawany w suchej, zachowanej formie, aby zapobiec psuciu się (handlowano na duże odległości). Jest to dowód na to, że był doceniany przez kultury daleko i szeroko. Chociaż imbir był znany ze swoich kulinarnych zastosowań, był znany ze swoich korzyści zdrowotnych (stosowanych w postaci surowej i sproszkowanej).

Sprawdź te 8 fantastycznych korzyści zdrowotnych, których gwarantuje imbir

Walka z infekcją

Zawsze szukamy lepszych sposobów leczenia infekcji bakteryjnych i wirusowych. Wraz ze wzrostem liczby bakterii opornych na antybiotyki i stale mutujących wirusów potrzebujemy bardziej naturalnych sposobów na wzmocnienie naszego układu odpornościowego.
Wprowadź imbir, nie panaceum na wszystkie dolegliwości, ale mimo wszystko całkiem przydatne.
Jak opublikowano w Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine (2012), naukowcy odkryli, że imbir (w połączeniu z czosnkiem) może pomóc w walce z bakteriami, takimi jak patogeny kliniczne oporne na wiele leków. To wspaniała wiadomość, ponieważ MRSA stanowi coraz większe zagrożenie dla pacjentów przyjmowanych do szpitali na całym świecie.
W odniesieniu do odporności imbir ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe:
Działa na bakterie, takie jak E. coli, Proteus, Staphylococcus, Streptococcus, i jednocześnie sprzyja rozwojowi mikroflory przyjaznej jelitom, takiej jak Lactobacillus.
Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i jest pomocny w zwalczaniu infekcji pasożytniczych, takich jak Anisakis i Schistosoma.

Zmniejsza ból stawów i mięśni

Ponieważ imbir ogrzewa ciało, może pomóc w rozprowadzaniu ciepła wewnętrznego w bolących stawach i mięśniach. Ma właściwości rozrzedzające krew i pomaga poprawić krążenie krwi. Jest to podobne do efektu, jaki butelka gorącej wody wywiera na bolące plecy, działa tylko od wewnątrz.

Pomaga oczyścić gardło i rozwiązać problemy z oddychaniem

Imbir pomaga zmniejszyć przekrwienie (w zapaleniu oskrzeli). Stwierdzono, że herbata z imbiru i miodu w gorącej wodzie jest bardziej skuteczna niż farmaceutyczny syrop na kaszel. Pomaga złagodzić przeziębienia i kaszel. Wypróbuj następnym razem!

Pomaga złagodzić problemy trawienne

Jeśli chodzi o problemy z trawieniem, zwykle stosuje się prawo Murphy’ego: cokolwiek może pójść źle, pójdzie źle.
Od zgagi (która nie jest tak tragicznie romantyczna, jak się wydaje) po niestrawność (i źródło tych tajemniczo nawiedzających dźwięków pochodzących z waszych dolnych regionów), po kwaśny ponowny napływ…. imbir spieszy na ratunek!
Imbir pomaga ciału szybciej opróżniać żołądek. Około 60% energii organizmu idzie na metabolizm. Imbir pomaga w tym procesie, więc będziesz mieć więcej energii na inne rzeczy, zamiast zwinąć się w pozycji embrionalnej w kącie.

Imbir sprzyja rozwojowi dobrych bakterii

Imbir jest skutecznym lekiem przeciwwymiotnym i pomaga zmniejszyć uczucie mdłości i wymiotów, które często towarzyszą zaburzeniom trawiennym.

Pomaga utrzymać zdrowie mózgu

Wszystkie stany, które wpływają na mózg, mają swoje źródło w zapaleniu mózgu i stresie oksydacyjnym. Udowodniono, że fenole i lotne związki w imbiru działają przeciwzapalnie, a zatem utrzymują zdrowie mózgu.

Obniża poziom cholesterolu

W badaniu opublikowanym w Saudi Medical Journal (2008) zaobserwowano, że imbir miał znaczące działanie obniżające poziom lipidów w porównaniu z placebo. Chociaż nie wszystkie tłuszcze są złe, lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) lub „zły cholesterol” stanowią problem zarówno dla lekarzy, jak i pacjentów, ponieważ zatykają tętnice i utrudniają pracę serca. Co za ulga, że ​​imbir jako suplement może naturalnie pomóc obniżyć poziom LDL!

Ma właściwości przeciwzapalne

Kiedy pojawia się stan zapalny? Kiedy ciało próbuje zwalczyć choroby i urazy, wysyła chemikalia, przeciwciała i białe krwinki. Ta odpowiedź immunologiczna oznacza, że ​​ciało walczy. Następują ból, zaczerwienienie, obrzęk, problemy z nerwami. Zapalenie może również objawiać się objawami grypy, zaburzeniami czynności kończyn i stawów, bólami głowy, utratą apetytu itp. W jaki sposób imbir może pomóc? Jest to naturalny lek przeciwbólowy, który ma silne fenole i lotne związki. Badania przeprowadzone przez University of Maryland Medical Center (UMMC) wykazały korzystne wyniki na korzyść przyjmowania imbiru na ból dwa razy dziennie.

Pomaga walczyć z cukrzycą

Nie ma cukrzyka, który nie szuka sposobu na naturalne zarządzanie nieprawidłowym poziomem cukru we krwi. To codzienna walka z zarządzaniem poziomami żywności i leków. Imbir może w tym pomóc. Badania wykazały, że regularne przyjmowanie imbiru w dowolnej formie, wraz z rozsądnym wyborem posiłku i dostosowywaniem leków może pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi zarówno w długim, jak i krótkim okresie.

Jak włączyć imbir do swojej diety

* Możesz zrobić herbatę lub lemoniadę, dodając startego imbiru do wody, cytryny, soku z miodu / trzciny i innych wybranych składników.
* Możesz dodać imbir jako przysmak.
* Możesz dodać imbir jako składnik różnych potraw gotowanych, jako część sosu, marynaty, sosu sałatkowego, a nawet deseru.

Chociaż imbir ma niemal cudowne właściwości i różnorodne zastosowania, dobrym pomysłem jest zachowanie ostrożności przy włączaniu go do diety.