Problemy z wypróżnianiem mogą przybierać różne formy. Osoby, które skarżą się na zaparcia często wspominają też o bolesności brzucha, uczuciu ciężkości, czy wzdęciach. Nie można doprowadzać do tego, żeby zaparcia trwały zbyt długo, ponieważ są niebezpieczne dla zdrowia. Nagromadzone toksyny szkodzą, a uczucie przepełnienia jest nieprzyjemne.
Błędy dietetyczne prowadzące do zaparć
Najczęściej zaparcia spowodowane są niewłaściwą dietą. Wiele osób zapomina o tym, że konieczne jest picie dużej ilości płynów. Dzięki nim masy kałowe znacznie łatwiej przesuwają się w jelitach i z nich wydostają. Absolutne minimum to dwa litry wody niegazowanej. Dodatkowo, można też pić herbaty ziołowe, czy naturalne soki warzywne, które dostarczają wiele błonnika.
Jedząc przetworzone jedzenie, gotowe posiłki, sami wywołujemy u siebie trudności z wypróżnianiem. W diecie codziennej nie powinno zabraknąć właśnie błonnika, który działa w jelitach jak odkurzacz i zbiera ze sobą wszystkie resztki, a następnie pomaga nam je wydalić. Błonnik pokarmowy można znaleźć w naturalnych produktach, takich jak płatki owsiane, gruboziarniste makarony i kasze, wiele warzyw i owoców. Jedząc na przykład jabłka, można doskonale regulować pracę jelit.
Jak postąpić, kiedy pojawiają się zaparcia?
Aby pozbyć się problemu w danej chwili, najlepiej zażyć środek dostępny bez recepty w aptece, jak Figura 1, Forlac, czy Xenna Extra. Bardzo ważne jest również, aby zwiększyć znacznie podaż płynów w organizmie. Nie powinno się bowiem stosować takich środków długotrwale, a jedynie od czasu do czasu, kiedy zachodzi taka konieczność. Organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do ich działania, a jelita rozleniwiają się.
Kiedy pojawiają się uporczywe zaparcia i kamienie kałowe, trzeba radykalnie zmienić swoją dietę. Musi być bogata w surowe warzywa i owoce, które wspaniale wpływają na wypróżnienia. Poza tym, zaleca się również jedzenie dużej ilości produktów ze zbóż wieloziarnistych – makaronów, kasz, czy dobrej jakości pieczywa. Trzeba jednak pamiętać, że przyjmowany w ten sposób błonnik potrzebuje dużych ilości płynów. Z wodą pęcznieje i wówczas jest w stanie spełnić swoją rolę w organizmie. Bez niej, może wywołać jeszcze większy problem i ból.
W sytuacji kryzysowej można też zastosować masaż. Brzuch masuje się ruchami kolistymi ruchem zgodnym ze wskazówkami zegara. Jest to bardzo istotne, ponieważ właśnie w tym kierunku odbywa się perystaltyka jelit. Masaż powinien być delikatny i musi potrwać kilka minut.
Probiotyki i ich rola
Praca jelit w dużej mierze zależy też od równowagi flory bakteryjnej i grzybiczej. Lekarze coraz częściej zalecają, aby przyjmować probiotyki, które zawierają żywe kultury bakterii. Można też zwiększyć ilość zjadanych kiszonek, na przykład kapusty, czy ogórków. Dzisiaj w domach kisi się również inne warzywa – buraki, kalafiory, czy marchew. Poza nimi, skutecznie działa też dobrej jakości naturalny kefir.