Zimno za oknem. Aż się prosi by w te chłodne wieczory usiąść w fotelu z książką i czymś przepysznym do picia. Idealnym rozwiązaniem jest grzane wino.
Jak zrobić grzane wino? Przepisów jest sporo, ale zasada jest prosta:
- Weź wino (nie musi być przednie) i podgrzej
- Dodaj przyprawy (imbir, cynamon, miód, wanilia)
- Dodaj owoce (pomarańcze, mandarynki)
i już.
Jeśli zastanawiasz się jakiego wina użyć Szkoda czasu idź do Lidla lub Biedronki czy do jakiegokolwiek innego sklepu i kup jakieś podstawowe wino. Najlepiej jednak wytrawne wtedy cukier nie zalepi cię zupełnie
A oto kilka różnych przepisów na grzane wino:
Grzane wino z mandarynkami
- 6 mandarynek
- 1 butelka czerwonego wina
- 150 g brązowego cukru
- 3 laski cynamonu
- 2 kieliszki cointreau
Przepis z 6win.pl
Grzaniec z piernikiem
- 1 l wina
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka Przyprawy do Piernika i Grzanego Wina
- kilka ziaren kardamonu (dodałam, bo nie było go w składzie przyprawy)
- miód do indywidualnego dosłodzenia (ja bym dała od razu do gara, ale E. pokręciła nań nosem)
Grzaniec z rumem
- 1 litr wina
- cynamon, miód, imbir do smaku
- 100 ml rumu
UWAGA może być ostatnim napojem wieczoru!
I na koniec nie polecamy korzystać za bardzo z tych gotowych grzańców galicyjskich i innych Straszna po tym zgaga.