Inżynieria genetyczna dowiodła już swojej wartości w wielu dziedzinach, w tym w medycynie, ochronie środowiska oraz produkcji energii i żywności. Metody inżynierii genetycznej ewoluowały ponad trzy dekady temu i do tej pory dokonano wielu postępów w tej dziedzinie. Rośliny uprawne przynoszą wiele korzyści z inżynierii genetycznej, a tutaj przyjrzymy się kilku.
Korzyści dla upraw z inżynierii genetycznej
Uprawy modyfikowane genetycznie to te, w których DNA rośliny jest zmieniane lub zastępowane DNA innej rośliny lub organizmu w celu uzyskania lepszych wyników. Świat rolnictwa prawdopodobnie odniósł największe korzyści wraz z pojawieniem się inżynierii genetycznej.
- Wyższe plony w krótszym czasie: dzięki inżynierii genetycznej rośliny uprawiane w ten sposób są uważane za obarczone niskim ryzykiem chorób i stwierdzono, że rosną szybciej niż zwykłe uprawy tego samego rodzaju. Inżynieria genetyczna zwiększa ich odporność na infekcje i poprawia plon w znacznie krótszym czasie niż dotychczas.
- Może być uprawiany wszędzie: dziś nie musisz się martwić, że gleba jest nieurodzajna lub zawartość wody jest słona do uprawy roślin. Inżynieria genetyczna zapewniła, że zmodyfikowane rośliny mogą wytrzymać każdą katastrofę lądową i wodną, przetrwać w każdych warunkach i przynieść taki sam plon, jak oczekiwano w optymalnych warunkach.
- Koniec z chemikaliami zabijającymi szkodniki: jeden z rodzajów inżynierii genetycznej polega na wstrzykiwaniu bakterii do upraw, które będą działać jak naturalny pestycyd, który powstrzymuje owady i inne szkodniki przed wzrostem i szkodą dla Twoich upraw. To zabije inne owady i szkodniki, utrzymując roślinę w zdrowiu i poprawiając się.
- Lepsze odżywianie: Innym ważnym czynnikiem, który sprawia, że inżynieria genetyczna jest prawdziwym dobrodziejstwem dla rasy ludzkiej, jest liczba składników odżywczych, które ze sobą przynosi. Inżynieria genetyczna pomaga w uczynieniu rośliny odporną na choroby przy mniejszym lub zerowym zużyciu nawozów, zapewniając już otrzymanie produktów ekologicznych. Dodatkowo możesz genetycznie zmodyfikować uprawy tak, aby dostarczały Ci odpowiedniego zestawu składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm i każdego dnia cieszyć się zdrowym posiłkiem.
- Bezpieczniejszy niż konwencjonalna hodowla : kiedy idziesz na tradycyjną hodowlę, podczas gdy istnieje fuzja DNA z dwóch roślin, nie ma kontroli nad tym, jak będą powstałe geny. Mogą pojawić się niepożądane elementy zmieszane z tym, czego chcesz. Jednak w przypadku inżynierii genetycznej istnieje precyzyjna kontrola nad tym, gdzie geny są połączone i jak są łączone w celu wytworzenia odpowiedniego produktu, a nawet pozwala na włączenie nowych cech, jeśli jest to wymagane.
Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na żywność wysokiej jakości, inżynieria genetyczna z pewnością pomogła konwencjonalnym metodom, aby zapewnić sposób na zwiększenie i jakość produktów.