Kaszka manna na wodzie – skład, przeznaczenie, sposób zastosowania

Kasza manna kojarzona zazwyczaj kojarzona jest z niemowlakami. Stanowi ona tradycyjną potrawę dla dzieci, która jest najczęściej podawana przez babcie i mamy. Od wielu lat niewiele podejście do kaszki manny niewiele się zmieniło – drobnym modyfikacjom uległa jedynie forma podawania kaszki oraz większa ilość posiłków opartych na jej bazie. Półki sklepowe są pełne produktów najróżniejszych postaci kaszek smakowych z dodatkiem truskawek, bananów czy innych owoców. Jaki skład oraz właściwości ma kaszka manna?

Kaszka manna na wodzie – ogólna charakterystyka

Kasza manna powstaje z pszenicy w czasie przemiału na mąkę. Jest ona sycąca i zarazem lekkostrawna. Jej popularną odmianą jest kasza manna błyskawiczna, preparowana, której ziarenka skrobi zostają skleikowane poprzez obróbkę termiczną. Ten rodzaj kaszy można o wiele szybciej przygotować do spożycia. Cechuje się ona dużą zawartością skrobi, minerałów, witamin i cennego błonnika, który pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz redukuje przyswajanie tłuszczu przez organizm. Skrobia natomiast poprawia funkcjonowanie mózgu. Idealna kasza manna powinna mieć kremowy (o żółtawym odcieniu) lub biały kolor, a jej ziarenka muszą być wolne od otrębów i mąki.

Mamy i babcie przyrządzają swoim dzieciom kaszę w różnych formach: kaszka bezmleczna, kasza manna na mleku, robią pyszne desery z kaszy manny, owoców i konfitur. Dobrze, iż moda na kaszę mannę nie przemija, ponieważ produkt ten zawiera wiele cennych składników odżywczych, które wspierają wzrost i ogólny rozwój najmłodszych.

Kaszka bezmleczna – skład

Tradycyjna kasza manna (bez dodatku mleka) jest bogata w wiele cennych składników. Są to m.in. błonnik (ogranicza przyswajanie tłuszczu i poprawia perystaltykę jelit), witaminy z grupy B, witamina E, PP, kwas foliowy, skrobia (stymuluje funkcjonowanie mózgu), krzem, potas, magnes, jod oraz żelazo. W związku z tak sporą zawartością składników odżywczych kaszka bezmleczna stosowana jest jako składnik różnych diet, również u kobiet ciężarnych, ponieważ zawiera kwas foliowy i żelazo. Kaszę mannę zaleca się również ludziom chorym, po operacjach oraz poddających się rekonwalescencji. Jest ona podawana w szpitalach osobom cierpiącym na choroby nerek oraz związane z układem pokarmowym ze względu na fakt, iż jest lekkostrawna.

Kiedy jest odpowiedni moment, by podać dziecku kaszę mannę?

Kasza manna zawiera w swoim składzie gluten, dlatego nie jest zalecana dla dzieci poniżej 4 miesiąca życia. Wprowadzenie jej do diety maluszka powinno przebiegać ostrożnie, ponieważ zawarty w niej gluten jest alergenem. Z początku zaleca się podawać pół łyżeczki dziennie, później stopniowo zwiększać dawkę. W przypadku braku niepokojących objawów, takich jak wysypki czy inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, można kontynuować wdrażanie kaszy manny. Mimo wszystko należy stopniowo wdrażać gluten do diety malucha (najlepiej po konsultacji z lekarzem) , aby uodpornił się on na ten alergen. Tak więc w tym przypadku kaszka bezmleczna sprawdzi się doskonale.