Mosiądz brąz i spiż. Dlaczego naczynia miedziane są zdrowe?

naczynia-miedziane

W przemyśle wykorzystywane są różne stopy metali, w tym stopy miedzi. Najbardziej znane i powszechnie stosowane jest połączenie miedzi z brązem, mosiądzem czy spiżem. Naczynia miedziane są wytrzymałe i niezwykle zdrowe, dlatego chętnie sięgają po nie zawodowi kucharze i nie tylko.

Jakie zalety płyną z wykorzystania miedzi w kuchni?

Miedź w kuchni wykorzystywana jest już od czasów starożytności, kiedy to Egipcjanie, wykorzystywali pierwsze naczynia do sterylizacji wody. Ponadto wyroby z miedzi są wytrzymałe i odporne na korozję. Naczynia miedziane są bezkonkurencyjne, doskonale przewodzą ciepło, dając składnikom równomiernie rozłożoną i stałą temperaturę, dzięki czemu ograniczona zostaje bezwładność cieplna potraw.

Brąz to stop miedzi, w którym dodatkowym składnikiem może być cyna, aluminium lub inne pierwiastki. Jest to materiał stosowany do wykonywania ozdób, a także przedmiotów codziennego użytku. Wyróżnia się dużą odpornością na ścieranie oraz działanie warunków atmosferycznych. Mosiądz to z kolei stop miedzi i cynku, zawierający także dodatek innych metali. Ma specyficzny pomarańczowo-żółty kolor, który nadaje naczyniom wyjątkowe walory estetyczne.

Naczynia miedziane – co warto o nich wiedzieć?

Miedź ma właściwości prozdrowotne, wpływa korzystnie na oczyszczanie organizmu, a także poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Stosowanie naczyń miedzianych uzupełnia niedobory witamin i pierwiastków, a dodatkowo oczyszcza wodę, zabijając wszelkie bakterie, drobnoustroje, wirusy i grzyby. Jedzenie potraw przyrządzonych w naczyniach miedzianych poprawia pracę jelit, wspomaga odchudzanie, wspiera układ odpornościowy, zapobiegając stanom zapalnym o różnym pochodzeniu. Chroni też serce, gdyż korzystnie wpływa na produkcję hemoglobiny.

Właściwości antyoksydacyjne miedzi chronią przed przedwczesnym starzeniem, a także aktywują produkcję kolagenu w skórze, nadając jej jędrność, zapobiegając powstawaniu zmarszczek. Naczynia miedziane mogą służyć do gotowania oraz do oczyszczania wody. Woda przechowywana w naczyniach z miedzi przyspiesza leczenie ran, poprawia pracę wątroby i nerek.