Plusy i minusy garnków miedzianych

Plusy i minusy garnków miedzianych

Naczynia miedziane wykazują bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Przypisuje im się szereg działań prozdrowotnych i dlatego są bardzo drogie. Aby podjąć właściwą decyzję odnośnie do zakupu naczyń, warto wiedzieć, jakie mają wady i zalety.

Naczynia miedziane – zdrowe czy nie?

Zacznijmy od tego, że miedź jest bardzo ważna dla organizmu człowieka i odgrywa kluczową rolę w naszym funkcjonowaniu, a dokładnie transportuje tlen, i ma działanie przeciwnowotworowe. W świecie ogarniętym pandemią bardzo ważne jest uodpornienie organizmu na działanie wolnych rodników i bakterii, a także poprawa odporności — to wszystko jest możliwe, dzięki miedzi. Pierwiastek sprawia, że neuroprzekaźniki w mózgu zaczynają jeszcze lepiej pracować. Naczynia miedziane mają bardzo wiele zalet, stąd nie warto patrzeć na wysoką cenę, ale kupić je dla zdrowia oraz lepszego samopoczucia.

Naczynia miedziane – zalety

Miedź to pierwiastek mający działanie bakteriobójcze, pomaga również pozbyć się pleśni oraz grzybów. Z tego względu naczynia miedziane posłużą jako najlepszy filtr do wody. Wystarczy wlać ją do garnka i odstawić na kilka godzin – będzie wolna od szkodliwych substancji i bardzo smaczna. W dalszej kolejności należy mieć świadomość, że naczynia doskonale przewodzą ciepło, a do nagrzania nie potrzebują zbyt dużo czasu. W trakcie pieczenia mięsa i innych produktów nie wymaga się dodatku sporej ilości tłuszczu – wszystko jest smażone równomiernie i zdrowo.

Naczynia miedziane nie pachną, stąd przygotowane potrawy mają bogaty, oryginalny smak. Na uwagę zasługuje także bezproblemowe czyszczenie – nic nie przywiera do dna, dlatego wystarczy odrobina ciepłej wody, gąbeczka i ulubiony płyn do mycia naczyń.

Za jedną z ostatnich zalet warto wskazać atrakcyjny wygląd, gdyż stanowią ciekawy dodatek do aranżacji, nadają stylu i przyciągają uwagę.

Czy naczynia miedziane mają jakieś wady?

Mamy już świadomość, że stosowanie naczyń miedzianych jest bardzo dobre, jednak czy istnieją jakieś minusy takiego wyboru? Przede wszystkim największą wadą jest koszt, jaki trzeba ponieść na zakup naczyń. Cały zestaw to koszt nawet kilku tysięcy złotych.

Garnki i inne elementy nie mogą być wkładane do zmywarki, gdyż stosowanie silnych detergentów przyczynia się do przedwczesnego zniszczenia. W trakcie regularnego użytkowania wymagana jest konserwacja – do tego zadania stosuje się ocet albo kwasek cytrynowy. Za wadę niektórzy uznają również ciężar garnków, bo gotowanie może stanowić spore obciążenie szczególnie dla drobnych osób.