Przegląd piw dedykowanych Pilsvar

piwo-z-aloesem

Rozwój piwowarski wciąż kwitnie, na skutek czego na rynku pojawia się coraz więcej propozycji – mniej lub bardziej wysublimowanych. Browary tradycyjne często ustępują miejsca smakowym wariacjom, które znacznie uatrakcyjniają znane połączenie słodu jęczmiennego z goryczą chmielu. Popularność szturmem zdobywają przede wszystkim piwa smakowe, które stały się świetną alternatywą dla innych trunków alkoholowych.

Piwa dolnej i górnej fermentacji

Rozróżnienie na górną i dolną fermentację wynika z konieczności używania różnych odmian drożdży. Piwa dolnej jak i górnej fermentacji wymagają różnych warunków tworzenia, co prowadzi do powstania innych rodzajów piwa. To rozgraniczenie oddziałuje na cały piwny świat, powodując podział na dwie główne gałęzie piwowarstwa. To z nich wywodzą się kolejne piwne style.

Piwo górnej fermentacji przygotowywane jest z udziałem specjalnych drożdży, które fermentują w wyższych temperaturach – wahających się w przedziale 18 – 25 stopni Celsjusza. Sprawia to, że piwa tego typu charakteryzują się znacznie bardziej złożonym smakiem i aromatem. Z kolei piwa otrzymane za pomocą fermentacji dolnej nazywane są piwami typu lager. Używa się do nich innych drożdży, które do rozwoju wymagają niższej temperatury, a pracę rozpoczynają już przy 10°C – wyjaśnia pracownik browaru Pilsweizer z Grybowa, produkującego regionalne piwa Pilsvar.

W ofercie browaru Pilsvar wśród piw z dolnej fermentacji można wyróżnić lager klasyczny, czyli jasne piwo o niskim stopniu goryczki, zawierający dużo słodu, Pilsner niemiecki, mocno słodowy Koźlak oraz niezwykle intrygujący Porter bałtycki, który w smaku ma wyczuwalną i wyrazistą karmelowo – orzechową nutę.

Z kolei piwa górnej fermentacji to przede wszystkim angielski porter, który charakteryzuje się intensywnym smakiem z nutką czekolady, bądź karmelu, warzony bez cukru Stout, a także Witbier, będący piwem o niezwykłym, zbożowo – miodowym smaku z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczy.

Piwa smakowe

Wariantów piwa smakowego jest naprawdę mnóstwo. Często dodawane są do nich nietypowe aromaty. Przy pierwszym kontakcie niektóre z tych propozycji mogą wydawać się wręcz zbyt abstrakcyjne, aby mogły zwiastować coś dobrego. Dopiero po spróbowaniu okazuje się, jak wiele wnosi drobna, choć ciekawa odmiana.

Piwa smakowe mogą przybierać różne postaci. Wśród popularnych posmaków można wskazać: cytrusy, owoce leśne, jabłka, miód lub wiśnie. Rynek piwowarski szturmem podbijają również rozwiązania nieco bardziej abstrakcyjne. W ofercie Pilsvar można znaleźć, chociażby piwo Aloes i Curacao. Jest to rozwiązanie niezwykle orzeźwiające i delikatne, w którym dodatek miodu nadaje przyjemnego posmaku. Ciekawą propozycją jest także piwo o smaku miodu z maliną. To nieco cięższa propozycja, jednak jednocześnie niebywale słodka i intrygująca. Gwarantuje smak, który otula niczym koc w chłodny, jesienny wieczór.

Odkrywanie nowych smaków piw może być świetnym urozmaiceniem przyjęć, którym towarzyszy alkohol. Nietypowe połączenia smaków z pewnością zainteresują gości, rozbudzając ciekawość i ekscytację. Lekko słodki, orzeźwiający browar świetnie ugasi pragnienie w upalny dzień. Należy jednak pamiętać o tym, że mimo aromatów i słodyczy, są to nadal produkty alkoholowe, dlatego należy spożywać je z umiarem i nie prowadzić pojazdów po ich spożyciu.