
Sprzedaż ryb i owoców morza jest niestety trudna, ponieważ, żeby klienci chcieli je w ogóle włożyć do koszyka zakupowego, te powinny być świeże. Żeby przedłużyć ich termin przydatności do spożycia i ułatwić klientom ich zakup, konieczne jest wybranie dla nich odpowiednich opakowań. Obecnie najczęściej producenci ryb i przetworów rybnych decydują się korzystania z opakowań foliowych. W naszym artykule dokładniej tłumaczymy, dlaczego opakowania foliowe są tak chętnie wybierane oraz jakie ich rodzaje są stosowane najczęściej.
Jakie wymagania są stawiane opakowaniom w branży rybnej?
Głównym wymaganiem dla stosowanych w branży rybnej opakowań jest to, żeby dawały one możliwość ograniczenia ryzyka powstawania w trakcie ich transportu i przechowywania zakażeń mikrobiologicznych. Jest to po prostu największe zagrożenie dla ryb, przede wszystkim dla tych świeżych. W przypadku przetworów rybnych, czyli ryb, które zostały już poddane odpowiedniej obróbce termicznej, czyli np. wędzeniu, gotowaniu lub smażeniu, ryzyko to jest oczywiście mniejsze, ponieważ takie zabiegi pozwalają zatrzymać większość przemian biologicznych i mikrobiologicznych oraz zmian enzymatycznych. Co bardzo ważne, zagrożenie dla ryb i przetworów rybnych związane z pojawieniem się zakażeń mikrobiologicznych jest duże nie tylko podczas ich przechowywania czy transportu, ale także na etapie ich wczesnej obróbki, czyli oczyszczania, porcjowania oraz pakowania. Dlatego też w pewnym momencie okazało się konieczne opracowanie nieco innych metod umieszczanie ryb i przetworów w opakowaniach.
Więcej na ten temat opowiedział nam nasz rozmówca, specjalista z firmy Supravis z Bydgoszczy, jednego z największych w Polsce producentów opakowań z tworzyw sztucznych do żywności:
Stosowanie opakowań foliowych w branży rybnej obecnie jest zdecydowanie najchętniej wybieranym rozwiązaniem. Żeby zwiększyć skuteczność zabezpieczania towaru, czyli ryb surowych oraz przetworów rybnych, obecnie są one zawsze pakowane w kontrolowanej atmosferze. Dzięki temu ma się możliwość kontrolowania i ustalania składu mieszaniny gazów, które zastępują w tym procesie powietrze. Systemów pakowania produktów w branży rybnej jest obecnie dużo. Wybór odpowiedniego będzie zależał m.in. od tego, w jakiej postaci są pakowane produkty, w jakich warunkach będą przechowywane oraz jaki jest ich okres przydatności, czyli ile czasu będą przechowywane.
Przede wszystkim folie termokurczliwe, folie do termoformowania i folie typu skin
Najważniejszymi rodzajami opakowań stosowanych w branży rybnej są różnego typu folie termokurczliwe, folie do termoformowania oraz folie typu skin. Pakowanie w nie ryb polega na usunięciu z opakowań powietrza, a następnie na szczelnym zamknięciu opakowania. Zastosowanie takich ściśle przylegających do pakowanych produktów folii daje bardzo dużo korzyści. Przede wszystkim likwiduje ryzyko ich kontaktu z czynnikami zewnętrznymi, w tym z będącym dla nich największym zagrożeniem tlenem. Żeby to było możliwe, zastosowana folia musi się charakteryzować wysoką barierowością, tak żeby była w stanie zapewnić utrzymania w środku przez długi czas próżni. Zapakowane w taki sposób produkty można znacznie dłużej przechowywać.
Osłonki barierowe
W branży rybnej często stosowanym rodzajem opakowań foliowych są również osłonki barierowe do żywności. W branży rybnej zazwyczaj stosuje się osłonki barierowe 5- lub 7-warstwowe, które charakteryzują się większą wytrzymałością mechaniczną niż typowe osłonki jednowarstwowe. Tego typu opakowania najczęściej są wybierane do pakowania różnego rodzaju past rybnych.
Wszystkie wskazane wyżej rodzaje opakowań z tworzyw sztucznych mają jeszcze tę zaletę, że są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej i można na nich umieścić dowolne nadruki.