Rodzaje piekarników domowych

piekarnik

Piekarnik to jeden z podstawowych elementem wyposażenia w każdej kuchni. Obecnie osoby, które stoją przed wyzwaniem wykończenia kuchni mają do wyboru dużo rodzajów urządzeń. Wśród nich są piekarniki i kuchenki wolnostojące oraz piekarniki do zabudowy. Podstawową różnicą pomiędzy poszczególnymi urządzeniami jest jednak wykorzystywane przez nie źródło zasilania. W artykule dokładniej opisujemy rodzaje piekarników ze względu na źródło zasilania i doradzamy, na jakie najlepiej jest się zdecydować.

Piekarnik wolnostojący czy do zabudowy?

Wybierając idealny do swoich potrzeb piekarnik trzeba przede wszystkim podjąć decyzję, czy chcemy korzystać z piekarnika, a w zasadzie z kuchenki wolnostojącej, czy może wolimy umieścić swój piekarnik w zabudowie. Piekarniki wolnostojące to urządzenia, które zazwyczaj są połączone z ustawionymi na nich płytami grzewczymi. Takie urządzenia coraz częściej są jednak zastępowane piekarnikami, które umieszcza się w wykonanej na wymiar zabudowie kuchennej. Dzięki temu piekarnik nie musi już stać na podłodze, tylko można go umieścić na dowolnej wysokości, tak, żeby było nam po prostu wygodnie z niego korzystać.

Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu internetowego AGD Smart: Zastosowanie piekarnika i innych urządzeń AGD w zabudowie daje możliwość bardziej spójnego i eleganckiego wykończenia kuchni, ponieważ dzięki temu unika się dużej ilości ustawionych na podłodze mebli i urządzeń. Stworzenie zabudowy kuchennej jest szczególnie korzystne, jeśli akurat jest się w trakcie wykańczania nowego domu lub mieszkania. Wtedy tylko bowiem od nas zależy jak dokładnie nasza kuchnia będzie wykończona i nie musimy się zastanawiać, jakie elementy, które już w niej są warto jest zatrzymać, a co koniecznie powinno się wymienić.

A jakie są rodzaje kuchenek i piekarników ze względu na źródło zasilania?

Tradycyjne piekarniki gazowe

Jeszcze 20-30 lat temu podstawowym rodzajem dostępnych w Polsce piekarników i kuchenek były urządzenia zasilane gazem, czyli piekarniki i kuchenki gazowe. Dziś tego typu sprzęt AGD cały czas jest jeszcze dobrze dostępny w sklepach i chętnie stosowany przez wiele osób, ale coraz częściej takie urządzenia są jednak zastępowane dużo bezpieczniejszymi urządzenia o zasilaniu elektrycznym. Cały czas duża popularność piekarników gazowych jest związana z nieco niższą ceną tego typu urządzeń oraz z niższymi kosztami ich eksploatacji. Gaz ziemny jest po prostu znacznie tańszy niż energia elektryczna. W starych piekarnikach gazowych najczęściej umieszczona była tylko jedna grzałka (dolna). W nowszych urządzeniach jest jednak także grzałka górna, co znacznie zwiększa możliwości pieczenia. Niestety dla wielu osób, obecnie piekarniki gazowe nie mogą być już użytkowane w każdym domu i mieszkaniu, ze względu na to, że już od wielu lat w nowym budownictwie, ze względów bezpieczeństwa nie ma już dostępu do gazu i jedyną dostępną możliwością jest korzystanie z piekarników elektrycznych.

Jakie są zalety piekarników elektrycznych?

Piekarniki elektryczne to obecnie najchętniej wybierane tego typu urządzenia kuchenne. W sklepach można znaleźć wiele modeli tego typu sprzętu, które mogą mieć różne tryby pracy oraz wiele innych możliwości. Piekarniki elektryczne przede wszystkim dostępne są nie tylko w wersji do zabudowy, ale także jako urządzenia wolnostojące. W każdym piekarniku elektrycznym znajdują się niklowo-chromowe grzałki oraz służący do kontrolowania i utrzymywania na odpowiednim poziomie temperatury w komorze urządzenia termostat. Obecnie też praktycznie wszystkie modele piekarników mają też funkcję termoobiegu, która pozwala jeszcze łatwiej rozprowadzać ciepło po komorze.

Nowoczesne piekarniki parowe

Stosunkowo nowe na rynku w Polsce są piekarniki parowe. Tego typu urządzenia umożliwiają zwykłe pieczenie potraw lub ich gotowanie na parze. Ta druga opcja działania sprawia, że przygotowywane potrawy zachowują swoją wilgotność i wszystkie zawarte w składnikach potrawy witaminy i składniki mineralne. Przygotowywanie potraw z wykorzystaniem gorącej pary jest najczęściej zalecanym przez lekarzy i dietetyków sposobem gotowania, dlatego takie urządzenia zaczynają się cieszyć coraz większą popularnością.