Spirulina – wszystko o zielonej aldze morskiej

Spirulina – wszystko o zielonej aldze morskiej

Amerykańska Agencja Kosmiczna nie tylko od lat karmi spiruliną kosmonautów podczas wypraw w kosmos, ale też planuje, by była pierwszą „ziemską” rośliną zasadzoną na innej planecie. Wybrano ją, ponieważ jest odporna na zmienne warunki, a przede wszystkim – niezwykle cenna w składniki odżywcze.

Czym jest spirulina?

Spirulina to intensywnie zielona alga, która zawiera około 60 % białka, dużo witaminy B, C i E, beta-karoten (25 razy więcej, niż w marchewce!), magnez, cynk, żelazo i selen. Do tego stanowi jedno z bogatszych źródeł antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia. Pomaga też produkować przeciwciała, walczące z infekcjami czy stanami zapalnymi. Koktajl cennych składników zawartych w spirulinie nie występuje nigdzie indziej w naturze i to dlatego warto sięgać po tą wyjątkową roślinę.

Spirulina = alga dla każdego

A w czym konkretnie może nam pomóc spirulina? Poleca się ją m.in. w profilaktyce przeciwko alergii i jej objawom. Roślina ta pomaga również odbudować prawidłową florę bakteryjną jelit, więc warto po nią sięgać np. po kuracji antybiotykami czy zatruciu. Niektóre badania sugerują też, że dzięki spirulinie można zmniejszyć ryzyko raka jamy ustnej. Poza tym dobrze wpłynie na zdrowie anemika, osoby zestresowanej, przemęczonej, o łamliwych włosach czy paznokciach.

Dzięki miksowi dobrze wchłanialnych substancji odżywczych sprawdzi się w przypadku diety, dużej aktywności umysłowej, wysiłku fizycznego czy u osób, które profilaktycznie chcą zwiększyć swoją odporność – np. przed sezonem zimowym. Alga często wchodzi również w skład kremów, bo doskonale odżywia cerę, pomaga pozbyć się trądziku a nawet zmniejszyć objawy cellulitu.

Najlepsza spirulina – uważaj na skład i kupuj ze sprawdzonych źródeł!

Można ją kupić w formie tabletek, kapsułek, napojów czy proszku. Świeża spirulina jest niezwykle podatna na składniki obecne w jej otoczeniu, dlatego bardzo ważne jest, by kupować ją w sprawdzonym źródle i dobrej marki, najlepiej ekologiczną, organiczną lub bio. Wciąż zdarza się, że w internetowych sklepach czy na targowiskach rozprowadzana jest spirulina skażona metalami ciężkimi czy rakotwórczymi mikrocystynami, która na pewno nie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie.
Znaczenie ma też skład preparatu ze spiruliną – często producenci „dorzucają” do niego cukier, substancje wypełniające i przeciwzbrylające i barwniki, które mogą zniweczyć dobroczynne działanie samej spiruliny. Aby się przed tym uchronić dobrze jest wybierać renomowanych producentów a przede wszystkim czytać skład.