Wyposażenie kuchni gastronomicznej

Zastanawiasz się, co powinno znajdować się w Twojej kuchni? Postaramy odpowiedzieć Ci na to pytanie. Przede wszystkim jednak musisz mieć świadomość, że wyposażenie kuchni gastronomicznej powinno być wysokiej jakości, funkcjonalne i trwałe. Co jednak musi znajdować się w kuchni?

Wyposażenie kuchni – dbanie o czystość

Niezależnie od tego, jaki rodzaj kuchni serwujesz w swoim lokalu, istnieje jeden wspólny czynnik dla każdej kuchni gastronomicznej i jej wyposażenia – czystość. Żeby kuchnia prawidłowo funkcjonowała, należy w niej umieścić nie tylko zmywarkę, ale także odpowiedni zlewozmywak. Wyposażenie kuchni nie obejdzie się bez tego elementu, ponieważ chociażby napełnianie naczyń wodą czy mycie owoców i warzyw jest niezbędne podczas przygotowywania potraw. Warto wybrać odpowiedni zlewozmywak, stalowy lub granitowy, które cechują się dużą wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne czy skrajne temperatury. Oprócz zlewozmywaka wyposażenie kuchni gastronomicznej nie może obejść się bez odpowiednio dobranej baterii do zlewozmywaka – wysokie, sprawdzą się tam, gdzie garnki są wysokie, ale najlepszym rozwiązaniem mogą okazać się wyciągane na wężu baterie kuchenne, dzięki którym gimnastyka przy zlewozmywaku nie będzie już konieczna.

Zarządzanie odpadami w kuchni gastronomicznej

Kuchnia – wyposażenie jej opiera się, oprócz na elementach do czyszczenia, także na segregacji i zarządzaniu odpadami. Segregacja odpadów stała się koniecznością, która poprawia stan środowiska naturalnego. Bardzo pomocne w segregacji odpadów mogą okazać się selektory kuchenne, pomagające w odpowiedniej segregacji odpadów. Wykorzystanie selektorów kuchennych jako funkcjonalne wyposażenie gastronomii sprawdza się świetnie ze względu na oszczędność miejsca. Nie trzeba kupować osobnych kubłów na śmieci, na które trzeba znaleźć odpowiednie miejsce, wystarczy kupić odpowiedniej wielkości selektor, dopasowany do ilości produkowanych odpadów danego rodzaju i zapomnieć o problemie z zagospodarowaniem przestrzeni.

Profesjonalne wyposażenie gastronomii to także młynki do zlewu, czyli popularne rozdrabniacze pokarmów, które stosowane są często w branży gastronomicznej. Rozdrabniacze służą do mielenia większych resztek pokarmów. Montowane są przy odpływie zlewozmywaka, dzięki czemu zapobiega się zapychaniu kanalizacji. Młynki są na tyle wydajne, że mogą poradzić sobie nawet z kawałkami kości czy łupinami orzechów. Chcąc zakupić profesjonalny sprzęt warto zajrzeć na https://comitor.pl, gdzie wszystkie wyżej wymienione wyposażenie można zakupić w przystępnych cenach i w odpowiedniej, wysokiej jakości.

Niezbędne wyposażenie do gotowania

Chcąc mieć jak najlepszy sprzęt w swojej kuchni, warto pamiętać o niezbędnym wyposażeniu gastronomii, którym są płyty grzewcze, kuchenki gazowe czy okapy kuchenne. W zależności od potrzeb warto zapatrzeć się w miejsce, gdzie można gotować szybko i sprawnie. Najczęściej jako profesjonalne wyposażenie kuchni zalicza się sześciopalnikowe kuchnie gazowe, jednak można też spotkać na kuchni także kuchenki indukcyjne, które cechuje szybsze grzanie. Sprawdza się on tam, gdzie potrzeba szybko i dobrze przygotować potrawy, np. w kuchni chińskiej. Płyty indukcyjne są różnych rozmiarów i posiadają wiele funkcjonalności – można wybrać chociażby taką, z miejscem na wok.

Okapy kuchenne w kuchni gastronomicznej to wygoda i jednocześnie konieczność. W miejscu, gdzie ciągle się gotuje, powstaje dużo pary wodnej i mnogość zapachów. Okap pozwala na odpowiednie zarządzanie powietrzem wewnątrz kuchni, odciągając nadmiar wilgoci wraz z parą wodną i pochłaniając zapachy, dzięki czemu w kuchni nie unoszą się przykre zapachy. Dzięki okapowi zapobiega się także niszczeniu mebli kuchennych i ścian – wilgoć na nich nie osiada, dzięki czemu nie puchną i nie tracą swoich kształtów i właściwości, a także farba czy lakier nie odpryskują z nich. W ofertach sklepów z wyposażeniem dla gastronomii istnieje wiele modeli, które charakteryzują się cichą pracą, co jest dodatkowym atutem przy pracy w kuchni, gdzie komunikacja między kucharzami i pomocą kuchenną, a kelnerami to podstawa.