Każda pora roku rządzi się swoimi prawami. Nie trzeba nikogo przekonywać, że zakupy robione wiosną czy latem są łatwiejsze od tych zimowych. Zwłaszcza jeśli mowa o zakupach spożywczych, które wymagają od nas nie lada wysiłku i uwagi.
Nieustannie staramy się, aby podczas wizyty w sklepie nasze koszyki wypełnione były smacznymi, zdrowymi i przede wszystkim sezonowymi produktami. Jednak jak to zrobić, gdy za oknem śnieg, a oferta świeżych produktów jest znacznie bardziej ograniczona? Już podpowiadamy jak sprostać temu wyzwaniu!
Czego zimą nie może zabraknąć w Twojej kuchni?
Zima to dla nas prawdziwy sprawdzian. Pogoda może nas zaskoczyć niemal na każdym kroku, a my codziennie musimy podejmować wyzwanie dbania o nasze zdrowie i samopoczucie. Właśnie dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana i różnorodna dieta, która dostarczy nam cennych składników odżywczych i wspomoże prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zatem po jakie produkty warto sięgać podczas wizyty w sklepie, aby w zaledwie kilka chwil przygotować smaczny i pożywny posiłek? Oto kilka z nich:
- ulubione kasze, ryże i makarony, które są doskonałą bazą do zapiekanek, dań jednogarnkowych, a także do sałatek z pieczonymi warzywami,
- przecier pomidorowy, z którego przygotujemy rozmaite sosy,
- kiszone warzywa – idealny dodatek do dań obiadowych, a także do kanapek,
- świeże warzywa i owoce – w tym sezonie sięgnijmy między innymi po brukselki, jarmuż, kalarepę, rzepę, topinambur, ziemniaki, a także cytrusy, jabłka i gruszki.
Aby jeszcze lepiej przygotować się do takich zakupów, sprawdźmy asortyment dostępny w aktualnej ofercie, np. na stronie www.kaufland.pl – wtedy będziemy mieli pewność, że znajdziemy tam wszystko, czego potrzebujemy.
Jedzenie wspierające odporność
Zimowe posiłki powinny nie tylko zaspokajać głód, ale też wspierać nasz organizm – rozgrzewać go i dostarczać składników, które pomogą dbać o niezwykle ważny układ odpornościowy. Codzienne posiłki w najbliższym czasie będą się zatem różnić od tych, jakie wybieramy wiosną czy latem. Przede wszystkim powinniśmy skupić się na daniach rozgrzewających – zupach i gulaszach, które przygotujemy z dowolnych składników. Nie powinno w nich zabraknąć warzyw, a także odrobiny pikantnych przypraw. Pamiętajmy też o 5 porcjach owoców każdego dnia!
Kolejna ważna rzecz w zimowej diecie to napoje. Nawodnienie jest niezbędne, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Ale to nie wszystko – to ono odpowiada też za nasze samopoczucie. Wystarczy, że do ciepłej wody dorzucimy owoce, przyprawy oraz miód i mamy gotowy pyszny domowy napój. Miłośnicy nabiału z pewnością chętnie spróbują tzw. złotego mleka. A osoby dbające o gardło i układ pokarmowy wybiorą gęsty napar z siemienia lnianego.
W czasie zimowych zakupów zadbajmy o to, żeby sięgać po smaczne i zdrowe produkty bogate w witaminy i minerały. Nie zapomnijmy też o tych podstawowych artykułach spożywczych, które pomogą nam w codziennych kulinarnych zmaganiach i zaspokoją nawet najbardziej wysublimowane kubki smakowe naszych najbliższych. .